Telatapit

 

Telatapit ovat panssarikiltalaisista muodostuva talkooporukka, jonka voimin mm. kunnostetaan vaunuja, ajelutetaan yleisöä ja järjestetään ajonäytöksiä.

Telatappien toimintaa pääset seuraamaan säännöllisesti
Panssari-lehden ”Telatappimaassa tapahtuu”-palstalla, jonka jutut julkaistaan myös täällä.

 

sturmia käynnistetään veivin avulla

Telatappimaassa tapahtuu: kesän kekkerit

Kesän kekkerit ovat tältä osin lyhyttä ja ytimekästä luettavaa. Tässä jutussa summaamme niitä telatappien näkökulmasta ja avaamme myös vähän muita aikaansaannoksia.

Panssarimuseo 60 v. & perinteinen Perhepäivä
Museon 60-vuotispäivää oli suunniteltu jo etukäteen hyvissä ajoin, mutta harmiksi tautitilanteen vuoksi tapahtumaa jouduttiin typistämään alun perin suunnitellusta. Näytös voitiin kuitenkin järjestää, ja siinä pääosaa näytteli neljä erilaista ja -ikäistä vaunutyyppiä, jotka esiintyivät näytöskentällä historiapläjäysten siivittäminä.

Jatka lukemista tästä.

Julkaistu Panssari-lehdessä 3/2021.


Näyttökuva 2021-9-15 kello 12.08.50.png

Telatappimaassa tapahtuu – pienin askelin eteenpäin

Koronan kolmas aalto näkyi telatappitoiminnassa tapahtumakalenterin tyhjentymisenä sekä säännöllisten talkoopäivien puuttumisena ohjelmasta. Rajoitusten puitteissa on kuitenkin saatu asioita eteenpäin. Tässä osiossa luvassa on jälleen katsaus neljännesvuoden parhaisiin paloihin.

Sturmin ulkoasun suunnittelua
Ps 531-18 on todettu toimivaksi, mutta sen ulkoasu on vielä keskeneräinen. Rynnäkkötykin tulevasta ilmiasusta onkin neuvoteltu eri osapuolten kesken, ja suurista linjoista ollaan yhteisymmärryksessä.

Jatka lukemista tästä.

Julkaistu Panssari-lehdessä 2/2021.


Näyttökuva 2021-3-30 kello 13.11.15.png

Telatappimaassa tapahtuu – talven yli

Loppusyksyn tuotua jälleen tiukemmat rajoitustoimet Suomeen, myös pajahommat suoritettiin pienemmällä vahvuudella. Se ei kuitenkaan lannistanut, vaan monessa asiassa on sydäntalven aikana edistytty.

Sturmi liikkuu!
Ylivoimaisesti merkittävin askel vuonna 2020 museopanssarivaunujen osalta oli Stu 40 Ps 531-18:n saanti käyntiin ja liikkeelle. Tämä askel otettiin muutamaa päivää ennen joulua. Rynnäkkötykki peruutettiin ulos pajasta, käytettiin, ja ajettiin takaisin. Neitsytmatka uudella voimanlähteellä apulaitteineen sekä korjatuilla kytkimellä ja vaihdelaatikolla kattoi noin parinkymmenen metrin matkan.

Jatka lukemista tästä.

Julkaistu Panssari-lehdessä 1/2021.


Evakuointipanssarivaunu JVBT.png

TELATAPPIMAASSA TAPAHTUU - KESÄN PARHAAT

Kesän korvalla pajatalkoissa palattiin normaaliin järjestykseen poikkeuksellisen kevään jäljiltä. Kun ensimmäinen talkookutsu tuli telatappien viestiryhmään, käsiä nousi ennätysmäärä. Aktiivinen ote jatkui läpi kesän ja pajalla onkin saatu paljon asioita järjestykseen. Tässä jutussa katsotaan kesän parhaita paloja.

Herkullinen työkalu
Museon pajalle vastaanotettiin kesäkuussa Panssariprikaatista kokonaan uusi vaunutyyppi, JVBT-55A. Tämä vastikään museoitu tsekkoslovakialaisvalmisteinen, monikäyttöinen evakuointipanssarivaunu otettiin ilolla vastaan erityisesti työjuhdaksi.

Jatka lukemista tästä.

Julkaistu Panssari-lehdessä 3/2020.


Näyttökuva 2020-6-23 kello 11.23.29.png

TELATAPPIMAASSA TAPAHTUU - SAVUA JA TULTA

Koronarajoitukset pysäyttivät maaliskuussa koko Suomen. Samoin ne katkaisivat Panssarimuseon tapahtumien järjestelyt tältä keväältä ja koko telatappitoiminnan useiksi viikoiksi. Toimettomiksi ei kuitenkaan jääty, sen ansiosta Suomessa on nyt lisää toimintakuntoisia museopanssarivaunuja.

Talvilomarieha
Panssariseminaaria seuraava rutiininomainen järjestelytehtävä oli helmikuun lopussa järjestetty talvilomarieha. Tapahtumaan kuuluu oleellisena osana yleisöajelutus, joka toteutettiin tänäkin vuonna BMP-1-rynnäkköpanssarivaunulla.

Jatka lukemista tästä.

Julkaistu Panssari-lehdessä 2/2020


Näyttökuva 2020-3-8 kello 12.36.50.png

Telatappitiimi - mistä kaikki alkoi?

Panssarimuseon pajan tarkoitus on pitää liikkuva kalusto ajokunnossa ja entisöidä maailmanharvinaisuuksia näyttelykuntoon. Pajan toiminnasta vastaa museomestari, joka on alan ammattilainen. Hän ei kuitenkaan varsin ymmärrettävistä syistä pystyisi suorittamaan kaikkia tehtäviään yksin.

Talkootyöt alkavat
Panssarimuseon ihka ensimmäiset ajonäytökset järjestettiin kesällä 1991. Näissä oli ensimmäistä kertaa mukana pajatalkoolaisia – kahdessakin eri sukupolvessa…

Jatka lukemista tästä.

Juttu julkaistu Panssari-lehdessä 1/2020.


Näyttökuva 2020-3-8 kello 12.25.33.png

Mitä telatappimaassa tapahtuu?

Palstan ensimmäisessä osassa käydään läpi toimintaa noin viimeisen vuoden ajalta. Vuoden 2019 kevätkausi meni pitkälti Panssarijoukot 100 vuotta -juhlaparaatin kalustoa valmistellessa. Myös jokavuotiset tapahtumajärjestelyt pitivät tapit kiireisenä.

Panssarijoukot 100 vuotta

Ehostus- ja kunnostustöitä edelsivät kalustovalinnat. Kun oli selvillä mitä vaunuja paraatiin haluttiin mukaan, täytyi selvittää niiden tekninen kunto. Hyvinkin erilaisissa tilanteissa olevia koneita ryhdyttiin toden teolla laittamaan kuntoon keväällä. Samalla telatappien keskuudesta valittiin miehistöt paraativaunuihin.

Kuten aina isoissa projekteissa, myös tässä hurja loppukiri koitti vain muutamaa päivää ennen määrähetkeä…

Jatka lukemista tästä.

Juttu julkaistu Panssari-lehdessä 1/2020.